fredag 16 oktober 2009

Vegetariska Festivalen Thailand

Imorgon börjar den 10 dagar långa vegetariska festivalen. Vad innebär detta???

Ni har säkert sätt på TV de hemska bilderna när människor går omkring med svärd stuckna genom kinderna. Om ni inte klara av otäcka bilder så sluta läs NU.... eller skrolla snabbt förbi bilderna nedan.

   


Det är tydligen bättre ju större och tyngre föremålen är...Vad innebär det för någon som inte är vegetarian (läs jag). Jo, det är egentligen bara ett par saker. Först och främst bilderna ovan, sedan väldigt mycket köbildningar på vägarna.

Det som är jobbigast är att vår ena granne på gatan är thai/kines vilket innebär att de varje kväll (läs runt midnatt) avfyrar smatterband. OCH det är inga vanliga smatterband som puffar lite grann och varar i 3 sekunder. Dessa är grymt höga. De t.o.m väcker barnen vissa nätter och pågår upp till 60 sek. Sedan är marken täckt av rött papper och krut. Så här kan de se ut:När jag tidigare skrev om köbildningar på vägarna är det för att thai/kineserna sätter ut "offerbord" och det är tydligen lyckosamt för den som sätter ut borden och ger bort mat och blir välsignat. Allt handlar om att visa respekt till gudarna och andarna. Det finns mycket info om det på internet om ni vill veta mer. Gå in här!Det är även vid denna tidpunkt på året man lätt kan urskilja thai/kineserna från "vanliga thailändare" för de går vitklädda under hela festivalen (bortsett från några punkter nedan).

De 10 reglerna under festivalen är följande:

1. Kroppenhygien ska på topp.
2. Köksredskap ska regelbundet tvättas och hållas separat och får inte användas av de som inte är med i festivalen.
3. Vita kläder ska bäras.
4. Behave physically and mentally
5. Inget kött får ätas.
6. Ingen sex.
7. Inte dricka alkohol.
8. Personer som genomgår sorgarbete får inte vara med på festivalen eller delta i några ritualer.
9. Gravida kvinnor får inte titta eller delta i några ritualer.
10. Kvinnor med menstration får inte delta.

I år kommer jag inte att åka in och titta på. Det kan vara riktigt otäcka saker man får se. Samt att många som deltar i "percingen/sticka svärden genom kinderna" går in i någon form av trans och beter sig onormalt.

Känner du till den här festivalen??

Kram
Sara

Inga kommentarer: