måndag 31 januari 2011

So You Think You Can Dance




Sitter och tittar på en ny säsong utav "So you think you can dance" - USA. Det är helt otroligt vad många talangfulla människor det finns MEN gisses vad många UFON det även finns!

Att man själv kanske inte kan inse hur ofantligt dålig man är på att dansa, det är en sak. Det som gör mig så arg är hur UFON:as familj och vänner kan tillåta personen att göra bort sig inför flera miljoner TV-tittare.

OM just DU funderar på att delta i en Talangjakts-tävling. Snälla, berätta detta för mig först så lovar jag att vara ärlig och berätta sanningen om din talang!

Själv kan jag varken dansa, sjunga eller spela munspel så ni behöver inte oroa er. Det blir inte någon talangjakt för min del ;)

Korallblekning

För några dagar sedan infördes dykförbud på ett antal dykplatsen runt om i Södra Thailand. Korallerna mår inte bra och bleks och sedan dör. Detta verkar vara en kombination med att vattentemperaturen har ökat samt att vi människor står på korallerna när vi snorklar eller rör vid dem vid dykning.

Vi i Ao Nang har inte blivit drabbade utav stängning av dykplatser. Det rör sig om ett antal platser runt Similan öarna, Trang samt Satun.

Detta är inte första gången detta sker. Jag personligen tycker det är jättebra när de stänger ner dykplatser för då får korallerna chansen att återhämta sig i fred. Det viktigaste är bara att alla efterföljer reglerna, något som tyvärr inte alltid görs.

Makens företag blev kontaktad utav Thailändska TV5 och frågade hur vi som dykcenter ser på saken.

 

söndag 30 januari 2011

Tess och hennes tjejkompisar

När skolan slutade i fredags åkte vi direkt ner till stranden. Då tänker ni att vi åkte dit för att bada men nepp, vi åkte ner dit så Tess fick leka med sina klasskompisar.

Det börjar bli lite varmare nu och då är det skönt att åka ner till stranden där det finns skugga och fläktar gott från havet.

Det var så härligt att vara där nere så vi åkte faktiskt ner igen i lördags. Jag och barnen badade i havet och både Tess och Viktor träffade några klasskompisar som de lekte med. Det blev några härliga timmar där nere. 

På eftermiddagen blev det en sväng in till Krabi där vi kollade på en ny kaffemaskin samt veckohandlade. Kaffemaskinen är en försenad julklapp till Maken. Kunde inte köpa den tidigare då den är helt ny i Thailand och precis landat i affären.

Det är en variant av en Tassimo. Enda skillnaden är att efterfrågan i Thailand är minimal vilket gör att priset är högt samt att ubudet av smaker på kaffet är begränsat.


Men visst är den snygg?! 

fredag 28 januari 2011

Tips i Beijing


° Flygbiljetter fixat
° Barnvakt fixat
° Hotellet fixat
° Visumet fixat


Beijing here I come!!

Det har varit tyst på bloggen ett par dagar. Igår var en hektiskt dag med massor av strul på jobbet.

Onsdagen spenderade jag och Maken hela dagen i bilen. Började bilfärden klockan 5 på morgonen och parkerade bilen hemma på uppfarten vid halv tio på kvällen. Vi var nere på Kinesiska konsulatet i Songkhla, som ligger 4-5 timmar söder om Krabi. Skriver 4-5 timmar då det beror på chauffören :) Här kör man i den hastighet som passar en själv. Några fartbegränsningar är det ingen som tar hänsyn till.

Nu är det som sagt spikat att jag och Maken far till Peking i Februari. Bara han och jag. Barnen får stanna hemma och vara med Thaifamiljen. Det ska bli så fruktansvärt kul. Jag längtar jättemycket. Jag och Maken har inte gjort något på egen hand sedan barnen kom till världen.

4 dagar i Peking. 4 dagar med sightseeing. 4 dagar för oss själva. 4 dagar som jag kommer att frysa rumpan av mig :) Jag har inte haft en tanke på att det är vinter i Kina. När vi åker dit så kommer det vara runt nollan eller strax under. Jag äger inte ett endaste vinterplagg!

Ni som känner mig vet hur lätt jag har för att frysa. Det tjockaste jag äger är 2 par jeans och ett par gymnastikskor. Det var tur att jag hittade en vinterjacka i Trang (på vägen hem från Songkhla). Nu är det bara ett par skor jag ska hitta oxå. Här i Krabi är utbudet lika med noll.



Är det någon utav er som har varit i Peking? Några "måsten" bortsett från de klassiska så som The Great Wall, Forbidden City, Tianamen, Tempel of Heaven, Ming Tombs och Olympic Sites? 

Vart är den bästa shoppingen? Fast jag har lovat Maken att detta INTE är en shoppingresa. Tänkte mest om man råkar springar på lite bra shopping så kanske man kan slinka in en liten sväng ;)

måndag 24 januari 2011

Härlig dag vid poolen

Igår hade vi verkligen en avkopplande och härlig familjedag vid poolen.

Maken blev utnämnd till Världens Bästa Pappa, för han kom med lunch till poolen.



Barnen badade i 6 timmar med ett kort, kort stopp för lunchen.





Efter alla timmar i poolen så var barnen mycket trötta. Barnen fick titta på TV medan vi tände grillen. Igår blev det grillade revben, ugnspotatis och en kall sås. Det var supergott! Barnen somnade ovaggat igårkväll :)

fredag 21 januari 2011

Toaletten strejkar!

I lördags kväll lekte Tess och hennes kompis att de var arkeologer och hade en utgrävning utanför huset. De hade ficklampa, spade och penslar. De grävde fram ett par stenar som de sedan tog med sin in och tvättade rent när de tog kvällsduschen. De var verkligen inne i sin lek. Konstigt nog så glömde de kvar något på toaletten...


I måndags så fick vi stopp i vår toa och jag trodde att det kommit förmycket toalettpapper eftersom Tess gick sist på toaletten och inte riktigt har koll på en normalmängd toalettpapper.

I tisdags morse gick Viktor på toan och det bubblade och blev väldigt mycket vatten i stolen. Jag förklarade att toaletten var sönder. Att det förmodligen hade fastnat något i den. Då sken Viktor upp och säger glatt " Mamma, tror du att det kan vara stenen jag la där?"

Hmmmm 3 månader har vi bott i huset. 3 månader är vår fina toalett som nu troligtvis kommer att gå sönder när vi nu måste bryta upp den.

Viktor har lovat att aldrig göra om det igen. Han har även lovat att vi får använda hans toalett tills vidare.

torsdag 20 januari 2011

Min lilla....

... söta, fina, vita VAIO strejkar. Den mår inte bra så jag har lämnat VAIO till datadoktorn och hoppas att hon mår bättre när hon får komma hem igen. Tills dess kan det bli tomt här på bloggen.

Förresten, någon som hört när Blogg.se iphone apps ska släppas?

En ny tjej

Igårkväll fick vi en ny tjej i huset!

Efter middagen så åkte jag och Tess till frisörsalongen och klippte Tess. Det var en kombination av flera saker.
1. Klasskamraten klippte henne.
2. Det väldigt tunt och stripigt.
3. Det går löss på skolan.
4. Barnen måste ha håret uppsatt i hästsvans och Tess vill inte alltid det.

Det är faktiskt så att på de statliga thaiskolorna får flickorna inte ha långt hår. Alla bär skoluniform och alla tjejer har håret klippt i kort page. Flickorna ni ser med långt hår går oftast i privata skolor och inte en statlig. 




Imorse på väg till skolan




Ska bli intressant och höra vad hennes klasskompisar säger. Jag hoppas att det inte säger att hon ser ut som en pojke. Tess var nämligen inte riktigt så förtjust i håret. Tyckte det var lite väl kort. Jag tycker hon blev vacker som dagen!

onsdag 19 januari 2011

Saknar lite hår

I förrgår när jag hämtade Tess på skolan så kom hennes Fröken fram och berättade att en kille i klassen klippt Tess i håret. Tess hade blivit ledsen och samlat ihop sitt hår och stoppat i väskan. Fröken hade självklart pratat med pojken och det skulle inte ske igen. 

Igår när pojken kom till skolan hade han med sig sin mamma. Tess berättade att han kommit fram och sagt förlåt (med mamman i bakgrunden) och överlämnat en present.

Titta här vad gulligt han har skrivit och vilken söt liten docka han gav Tess.


 

"Tess I am sorry for cutting your hair. Love Loke"

tisdag 18 januari 2011

Trafiksäkerheten i Thailand

Som ni såg från Viktors barnkalas så används inga cykelhjälmar på barnen. Ja, jag är fullt medveten om att detta är väldigt dåligt. Jag har inga bra bortförklaringar utan Ja, jag är en dålig förälder.

Pojken ni ser på bilden bär cykelhjälm för att han åkte moppe till kalaset. Inte för att han cyklade. Normala fall används inte hjälm överhuvudtaget.



Det jag dock skulle vilja säga är att vi lever i två helt skilda världar. Sverige ligger på toppen bland de mest trafiksäkra landet och vi är väl medvetna om hur vi skyddar oss på bästa sätt. Men vi har inte alltid varit där i Sverige. Jag kommer själv ihåg hur jag stod upp i baksätet mellan framsätena, när jag var liten. Jag kommer ihåg när lagen om säkerhetsbältet kom till Sverige.

I Thailand
används inte säkerhetsbältet särskilt flitigt. Majoriteten kör utan hjälm på motorcyklarna och cyklar. Gisses här sitter ju hela familjen på pickup-flaket och en familj på två vuxna och två barn på en moppe är inte ovanligt. Lagen säger dock att den som kör moppen måste ha hjälm. Vilket de bara har när de kör där polisen har kontroller dvs inne i städerna.



Våra barn har aldrig åkt moppe.
Våra barn sitter i barnbilstolar, som jag tagit med från Sverige. När de åker lokalbussen så existerar inga säkerhetsbälten eftersom det är en ombyggd pickup-bil som de satt in långa säten i. Likadana som vi använder på dykfirman. Dessa försöker vi dock undvika så långt det går.






Både Tess och Viktor är ägare utav cykelhjälmar och jag ska återigen börja inför cykelhjälmsregeln. Tidigare använde de dem hela tiden men sedan de fått kompisar och leker med dem så har de slutat använda dessa.

Kommer du ihåg när cykelhjälmen gjorde entrée i Sverige? Kommer du ihåg hur mesigt det var att bära cykelhjälm? Kommer du ihåg att man inte vill sticka ut från mängden? Där är mina barn just nu! Idag är det en självklarhet att bära hjälm men tyvärr har de inte kommit så långt här.

Ikväll får det bli ett familjeråd och läran om säkerhet med barnen :)

Kram Sara

Nya skolbänkar

Viktor och hans kompisar på kindergarten är väldigt glada. De har fått nya skolbänkar och inte vilka skolbänkar som helst utan skolbänkar gjorda utav återvunna mjölkförpackningar!


Så j-kla bra projekt. Både Tess och Viktor vill nu källsortera och återvinna allt som de kan. För er där hemma i kylan så tycker inte ni det är så konstigt att källsortera och återvinna. Vi har gjort det i måååånga år i Sverige. Här i Thailand är vi bara i startgropen.

Viktors barnkalas så gjorde vi en provisorisk sortering och det funkade fin-fint.



Nä, nu är det dags för lite kaffe.

söndag 16 januari 2011

Barnkalas

Igår hade vi barnkalas här hemma för Viktor och hans kompisar. Det kom totalt 17 stycken barn och med sig hade de självklart sina föräldrar. Det var verkligen fullrulle från 15 - 18.30. Sedan började det lugna ner sig och 22.30 gick de sista hem. Att alla barn sov vid den tiden gjorde ingenting, föräldrarna (läs papporna) drack öl.

Det var verkligen en lyckad dag och Viktor var glad hela tiden bortsett från att han slog huvudet i marken och fick sig en superduper bula. Hade jag gjort samma sak hade jag blivit sängliggande en vecka. För honom tog det ca 15 minuter och sedan var han som vanligt igen :)


Viktors bästa kompisar








Pick-nick lunch på gräsmattan




Alla barn badade i poolen


En glad Viktor


Viktor ville ha en Ben10 tårta med körsbär på och det fick han.






En annan variant av fiskdamm.


Godis är gott och ger tysta barn (för en stund).


Ursöta Silke - halv thai - halv dansk


Paketöppning

En superlyckad dag!

När Viktor gick och la sig så tackade han mig för att jag hjälpt honom med hans kalas - sötfisen.

fredag 14 januari 2011

Teachers Day

Idag är det Teachers Day i Thailand.

Barnen tog med sig blommor till sina lärare/lärarinnor och den första lektionen idag var alla barnen samlade och fick lära sig hur man på ett fint sätt visar respekt för sina lärare/lärarinnor.

Jag hoppas att skolan lägger ut lite bilder från händelsen, eftersom vi föräldrar inte var där.

Jag kommer ihåg när det var Mors Dag. Då kom Tess hem med blommor och hennes thailändska kompis mamma hade visat henne hur man skulle ge dem till mig. Hon visade i sin tur Viktor.

Jag fick sätta mig i soffan. Tess och Viktor kom fram till mig med sina blommor. Sedan gick de ner på knä och "wai:ade" och bugade med pannan mot mina fötter och tackade för att jag var deras mor. Sedan gav de mig blommorna. Så vackert!!!







Mina små solstrålar ♥

Den här lilla tjejen...



... som hade så ont i magen och var tvungen att åka hem från skolan.

Hon var INTE sjuk!

När jag hämtade henne så såg hon jättehängig ut och var varm. När vi kom hem tog vi av skoluniformen och hon fick lite fika. Sedan var det som att batteriet var laddat igen och hon fått svalka av sig.

Jag berättade detta för lärarinnorna och de blev verkligen förvånad. Antingen var det en väldigt akut och kortvarig magont eller så är hon en mästarinna och borde bli skådespelerska!

torsdag 13 januari 2011

Skolan ringde...

.... Tess mår inte bra. Hon har ont i magen och vill åka hem. Så det vara bara att hoppa in i bilen och hämta henne. Knäppte en snabb bild med iphone. Detta är vägen till skolan. Omringad av berg och gröna dalar.
 


När jag kom till skolan hade Viktor rast och blev superledsen för att jag bara hämtade Tess. Jag förklarade att Tess var sjuk och behövde åka hem och vila. Då sa Viktor att han oxå var sjuk och behövde åka hem och vara med sin mamma och inte vara med fröken.

Det är lite hjärtskärande att lämna en gråtande son på skolan men jag vet att han är okej så fort jag har åkt.

Nu är Maken hemma och VAB:ar.

onsdag 12 januari 2011

En liten blogaward


Jag har fått en liten Beautiful Blogger Award från Bästaste Anna. Tack :)
7 frågor att besvara. Det ska jag väl kunna fixa.

Ta upp närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4. Vad står där?
Ska du inte ha något att äta? (Jens Lapidus, Aldrig fucka upp)

Vad var det senaste du såg på tv?
Biggest Loser USA. Helt otroligt vad de går ner i vikt! Lite skillnad på USA och Sverige...

Borsett från datorn, vad hör du just nu?
Jag hör massa saker! Vår ekonomitjej som talar i telefon. Hon är upprörd för något. Vad kan jag inte uppfatta för hon prata så fort på thailändska. Men hennes tonläge säger mig att hon inte är glad.

Jag hör prassel från den andra ekonomi assistenten som skriver momskvitton.

Jag hör även musik uteifrån restaurangen och jag hör turister som bokar utfärder på dykcenteret. Vi har kontoret i mitten och dörrar åt båda verksamheterna.

Nu knackar det på dörren... Brb...
(5 min senare). Det var en matleverantör som kom med en Nyårspresent till mig.



När var du senast utomhus och vad gjorde du då?
5 minuter sedan när matleverantören kom. De ville knäppa ett kort när de överlämnade presenten. Så vi gick ut så de fick med loggan på restaurangen.

Vad har du på dig?
Ljusa tighta jeans, marinblå Abercrombie t-shirt och crocs flip-flop.

Vilken var den senaste filmen du såg?
New Moon (jag vet att jag är lite sen... men den gick på tvn härrom dagen).

Skulle du överväga att flytta utomlands?
Hmmmm, hahaha. Kanske skulle ändra frågan till "Skulle du överväga att flytta till Sverige?" 

Nu skickar jag vidare den till alla som vill göra den. Gör du den så säg till mig så kommer jag och läser!

Sötfisen

Viktor var så stolt när han gick till skolan igår. Han var ju inte längre en liten pojk utan han är 4 år. Snaaaart lika gammal som Tess (sa han).

Igår på dagen fick jag ett sms utav Viktors fröken där det stod så här:

"Viktor told me earlier that he's 4 so he can go to computer lesson now. I thougth he forgot about it. I used to tell him that he can only go when he is 4."

Barn kan verkligen lägga vissa saker på minnet och andra saker glömmer de så fort de gått utanför ytterdörren!

Igår efter skolan så åkte vi direkt hem och barnen gick på simskola. Tidigare gick de varje lördag, andra sidan av byn och i två olika grupper. Nu har de börjat vid poolen hemma på gatan. Så mycket skönare för när de simmar kan jag vara hemma och pyssla och behöver inte sitta där och titta på. De ska gå 10 dagar på raken. Just nu håller de på att lära sig crawla (stavas det så). Det är lite väl avancerat för Viktor men han verkar ändå tycka om det. 

Efter simskolan var det en snabbdusch och sedan ner till min restaurang där vi åt middag. Sedan blev det glasstårta och kaffe/mojito/äppeljuice beroende på åldrar och humör. 


På lördag blir det barnkalas för Viktors klass. I år ska vi vara hemma hos oss. Hoppas på fint väder så de kan bada i poolen och sedan leka i trädgården.
 

tisdag 11 januari 2011

Viktor 4 år

Idag är det ingen vanlig dag...



... för idag är det Viktors födelsedag!!



Hurra, Hurra, Hurra!!!

måndag 10 januari 2011

Cleaninglady

Igår fick jag ett ryck och började röja runt och städa på barnens rum. De har såå många leksaker som ligger huller om buller. Jag fick både Tess och Viktor med mig, så tillsammans organiserade vi upp och städade på deras rum.

Helt plötsligt står Maken i dörröppningen och frågar om städerskan kommer imorgon. Ja, svarade jag. Då skrattar han och säger att han redan visste det, eftersom jag alltid städar före städerskan kommer!

Hmm hur ska jag tolka det här?? Stämmer verkligen Makens påstående?? Det enda jag vet är att jag brukar plocka undan så det ska bli lätt att städa för henne men kan det verkligen vara så att jag omedvetet dammar av lite här och där och plockar upp några dammråttor kvällen före hon kommer?

söndag 9 januari 2011

Ostbågar


Vill ha, vill ha, vill ha!!!


(Bild lånad från OLW)

Det är inte bra att läsa andras bloggar. Då blir jag påmind om snacks jag har glömt bort. Ostbågar är ju sååå gott.

Barnens Dag i Thailand

Igår var det Barnens Dag här i Thailand. Barnens dag är en mycket speciell dag med barnen i fokus. I fredags på skolan firade de med speciella aktiviteter och god mat och igår var hela Krabis park fylld med familjer.

Eftersom barnen är födda här så skulle jag nog inte ljuga när jag säger att de är väldigt thai :) De vet sedan tidigare år att Barnens Dag är dagen då barnen får bestämma. Så de fick bestämma vad de ville äta och göra.

Jag och Maken överraskade dem med frukost på säng och de fick varsin minitårta. Sedan fick de sitta i sina sängar och äta tårta och smörgås och samtidigt titta på TV.

Efter frukosten duschade vi och gjorde oss iordning och åkte in till Thara Park som ligger inne i Krabi.

Där fanns det markandsstånd, mat och aktiviteter för barnen. Massa partytält uppställda där barnen tex fick färglägga en bild och så fick de en present.

Mina barn fick många saker. Det var dricka, glassar, godis, snacks, lunch, badboll, handväska samt sparbössa helt gratis av snälla människor. Helt otroligt. Skulle aldrig ske i vårt avlånga och kalla land.


Det finns två olika thailändska glassar. Den första är som kulglass och har oftast basen kokosnöt. Ingen stor favorit hos mina barn men glass är glass och det slinker alltid ner. Visst är det konstigt?!


Den andra glassen är isglass som är gjord på läsk tex Coca-cola eller röd/grön Fanta. De har en stor aluminiumtunna som fylls med is sedan fyller de små cylindrar med läsk (även dessa i aluminium) och därefter så snurrar de tunnan fram och tillbaka och läsken blir till is på kort tid. Ett enkelt och smidigt sätt att göra glass i stora mängder. Se bilden nedan till vänster.

Barnens lunch blev kyckling med stickyrice och rostad lök. En av deras favoriter. Den lunchen ligger fortfarande i kylskåpet här hemma eftersom de tryckt i sig glass, godis och snacks före så var de inte hungriga. Är det Barnens Dag så är det :)


Efter Krabi så åkte vi hem och var hemma hela dagen. Jag hade vaknat med huvudvärk och den ville inte ge vika utan valde att bli värre och värre. Så jag fick gå och lägga mig och låg i sängen hela kvällen.

Tur att Maken var hemma och höll ställningarna. De hade nämligen beställt Hemgjorda Hamburgare till middag samt Movie-time.

Efter middagen blev det Trolltyg i Tomteskogen och mer godis. Tror de ätit godis för 2 månader framöver men eftersom det var Barnens Dag OCH Lördag så ville barnen har lördagsgodis oxå. Smarta barn ;)

Idag mår jag bra igen. Tess väckte mig vid 07.00 och frågade om det var Viktors födelsedag. När jag gick in till honom så låg han fortfarande i sängen och väntade på att vi skulle komma in och sjunga. Han blev lite besviken när jag berättade att det är 2 dagar kvar till hans födelsedag.

Nu ska jag ta och klä på mig och sedan blir det stranden en sväng. Har inte träffat min Thaifamilj på länge och jag hade lovat att vi skulle komma dit igår men eftersom jag blev dålig så gick det inte. Tror de har en present till barnen.

De firar Barnens Dag mer än Födelsedagarna. Kanske beror på mitt tidigare inlägg?